I dag her jeg holdt på å fått laget rognebærgeleen av bæra som har ligget i fryseren siden i går når vi plukket de.
1535 g med Rognebær
767 g med grønne epler
ca 1. liter eplejus
1100 g sukker
Da ligger rekkefølgen jeg gjorde her i bilder
Hadde bær og frukt i en kasserolle sammen med eplejusen. Ga det ett oppkok og lot det stå å koke i ca 30min. uten å røre for mye i den.
I mellomtiden fant jeg fram en bolle som jeg hadde et kjøkkenhåndkle nedi som jeg festet med klesklyper rundt kanten. Helte over frukt og bær slik at det fikk renne av seg ca 2 timer.
Da endte det med at jeg fikk ca 14,5 dl saft
Kokte safta opp ca 2-3min. og hadde gradvis oppi sukker og rørte i dette til at alt sukkeret var oppløst, og lot det da stå å koke videre i ca 30 min eller litt mer. Jeg samplet også opp en del skum som kom under kokinga.
Så tok jeg en geletest for å se om det var begynt å stivne.
Geletest: Sett et t-fat inn i kjøleskapet på forhånd og ha på litt gele og la det stå der til du ser at geleen begynner å bli litt tykkelse på.
Om ikke saften blir tykk med det samme koker du litt til og sjekker. – jeg sjekket mange ganger.
Når jeg følte at alt var greit hadde jeg alt oppi rene glass som jeg også hadde kokt og satte de på hode.
Da ente dette med ca 18 dl ferdig gele. Laget etiketter, og skrev de ut på skriveren her og satte på dato med vannfast penn.
Dette blir vi nok å spise sammen med f.esk kalkun, på ost, og all annet kjøtt som jeg pleier å ha tyttebær til.